1/8

Artistic Area

Visual Arts

Paulo Moreira

Contacts

Rua dos Clérigos 44
4050-204 Porto

info@oinstituto.pt

+ 351 221 126 850

about

The Instituto is a focal point for different forms of cultural expression. It is located in a restored warehouse on Rua dos Clérigos, in the heart of Porto. The original building was designed in the 1950s by renowned architect and engineer Júlio de Brito, who was also responsible for significant projects in the vicinity such as the Teatro Rivoli, Café Aviz and Confeitaria Ateneia. The site was initially occupied by the pharmaceutical warehouses of the Instituto Pasteur, comprising a unique collection of small industrial premises in addition to two annexes and a spacious courtyard. Just like a significant proportion of Porto’s built heritage, the complex lay abandoned for several decades. In 2017, it was purchased by architect Paulo Moreira, who opened a studio in the building in 2018 following a modest, careful restoration. The Instituto is conceived as an interdisciplinary extension to the studio.

application

Recipients
Architects, artists, researchers (individuals or small teams; Portuguese or international), in all fields.

Selection
Proposal with bio/CV and sinopsis of the project to develop. Works related to architectural, urban and social issues are specially appreciated.
 

space

Offering a series of rooms with different characteristics and facets, the building is available for residencies and cultural events. There are a hall and courtyard venue; workrooms for individual or small teams; a studio suitable for art and research residencies, and a project room for exhibitions, talks and workshops.

Additional info

Stúdio

• Studio with 20m² 
• Sofa bed and mezzanine bed
• Bathroom (with shower)
• Fully equipped kitchenette
• Independent access from the courtyard, with the potential to link directly to the working/exhibiting room
• Iron and ironing board, drying rack, fan/heater


Hall

• Space with 30 m² 
• Bright room for receptions and informal gatherings 
• Modular tables available, which can be configured in different ways
• Direct access to the courtyard, kitchen and toilets
 
 

Studio/ meeting room

• Space with 17,5 m² 
• Bright room with high ceiling, equipped with chairs/lamp/modular tables and original shelf
• access through the hall, direct link to the studio and  project room
 
 

Project room

• Room with 35 m²
• Good natural light, with the option of darkening the room for projections
• Desks, chairs, plinths and projector available
 
 

Courtyard

• Exterior space with 70 m²
• Adaptable to various types of outdoor activities
• Direct access to the hall, kitchen and toilets
• Night lighting, electrical connection, furniture available.

supports

 4000€-6000€ - In Residence grant / Porto City Council